Om Mindport

Om Mindport

Mindport drivs av gifta paret Jens and Stina Engelbrecht

Stina Engelbrecht
Låtskrivare/Ljudboksinläsare/Sångerska/Fotograf

Stina Jadelius Engelbrecht är en sångerska och låtskrivare som är född i Uppland, uppvuxen i Örnsköldsvik och som numera åter är boende i Roslagen.

Hon är upphovskvinna till (och har varit artist i) den folkmusikinspirerade gruppen Sarek som bl a medverkat i melodifestivalen ett par gånger, släppt fyra album (varav det första sålde guld och det tredje grammisnominerades och haft flera låtar på olika topplistor (Svensktoppen, Tracks m fl).

Innan gruppen bestämde sig för att gå skilda vägar (2012) efter tio års turnérande så gav Sarek under några år den kritikerrosade körkonserten ”Magiska toner” (som byggde på Sareks musik, arrangerade av kördirigent Hartvig Gjesdahl) och gav även ut ett akustiskt album med samma namn.

Stina har även jobbat med andra artister så som Peter Lundblad, Timoteij, After Dark, Boppers frontman Peter Jezewski, Tone Norum, Carola m fl både som låtskrivare och/ eller körsångerska.

2007 gavs Stinas familjesaga ”Alvin eldpojken” ut som bok och symfoniskt tonsatt och folkmusikinspirerad musikalbum/ tonsatt ljudbok (musiken komponerad av Stina och Emil Nilsson). Den har även satts upp som barnsteaterföreställning.

Stina har medverkat i ESC fem gånger. Som låtskrivare, körsångerska och ”kulerska” 2003 i Melodifestivalen (Genom eld och vatten), som artist på Melodifestivalen 2004 (med Sarek och låten Älvorna), 2008 som låtskrivare i Belgiens Eurosong (artisten Katy Satyn gick direkt till final med låten Magical sensations), 2002 som låtskrivare i Melodifestivalen (med låten Stormande hav som framfördes av Timoteij) och i ESC från Malmö 2014 där hon kulade på inledande ”vykortsvisning”

Stina jobbar numera främst som ljudboksinläsare och har läst in ett 15-tal ljudböcker, framför allt barn- och ungdomslitteratur (se titlar under ljudboksproduktioner), men arbetar även fortfarande som sångerska (studio och live) samt låtskrivare.

Jens Engelbrecht
Musik-producent/Programmerare/Musiker

Började sin musikbana i tonåren som rock och bluesgitarrist i förorten Jakobsberg. Startade sitt första band i högstadiet och turnérade därefter runt på fritidsgårdar och pubar i Stockholm med omnejd. Det resulterade i singel- och skivinspelning (”Förortsrock”).

Intresset för den svenska folkmusiken väcktes via den amerikanska bluesen och den irländska folkmusiken. 1992 var Jens med och startade bandet Hulling med musikerna Danne Sjöberg (fiol) och Ola Hertzberg (nyckelharpa). 1993 gav Hulling ut sin första skiva.

Kärleken till folkmusiken växte och Jens medverkade i allt fler konstellationer som gitarrist men utvecklade även sin roll som låtskrivare och arrangör. Turnérandet sträckte sig från Sverige och ut i världen, bl a Japan, USA, Sydamerika och Europa, med band som Väsen och Ranarim. 2006 vann Jens och de andra i gruppen Ranarim Manifestpriset för sitt tredje album Morgonstjärna (bästa folkalbum) och fick en grammisnominering 2007 för detsamma. Intresset för att kombinera folkmusiken och pop/elektronisk musik resulterade även i flera andra album, t ex med grupperna B.A.R.K och North.

År 2012 så tävlar Jens med låten "Stormande hav" i Melodifestivalen (Engelbrecht/Lagerström/Engelbrecht/Fjellström). Han har då medverkat i ESC tre gånger; i Melodifestivalen med Nordman 2005 och som kompositör med låten Magical sensation (Engelbrecht/ Månsson/Engelbrecht/ Lennartsson) som framfördes av artisten Katy Satyn och vann första delfinalen i belgiska Eurosong 2008. Samma år producerade Jens även folkpopgruppen Sareks tredje album ”I natt ska marken skälva”. Albumet belönades med en grammisnominering för 2008 års bästa schlageralbum och innehöll låtar såsom Magiska sekunder (som bl a valdes till Bäst i test på P4) och visan ”Lilla barn” (som blivit en flitigt använd dopsång).

2011 producerade och arrangerade Jens även Sareks fjärde album ”Magiska Toner”, vilket är ett akustiskt samlingsalbum med gruppens mest framgångsrika låtar. På båda albumen medverkar han även som låtskrivare på många av spåren, exempelvis I natt ska marken skälva, Magiska sekunder, Lilla barn, Ädelsten och guld, Liljekonvaljernas vals, Genom drömmar, Du får ännu mitt hjärta att slå, Låt mig vara, Skäl, Pärlorna i mörkret.

Jens har även arbetat med två långfilmer, Masjävlar 2004 (musiker) samt Nina Frisk 2007 (musiker och filmens mixtekniker). 2004-2005 var han med i Vilhelm Mobergs pjäs Din stund på jorden som sattes upp på Stadsteaterns stora scen (regi/musik Leif och Magnus Stinnerbom). 2007 producerade han även den symfoniskt tonsatta ljudboken Alvin eldpojken, ett samarbete med fantasykonstnären Peter Bergting (Gängkrig 145, The Portent).

2014-2015 Har Jens jobbat med Peter Jezewski där han arrangerat och spelat in hans senaste skiva “Back to the 50’s” samt en live skiva från deras konsertturne med samma namn.

Jens jobbar även med en del lokala förmågor i Norrtälje som t.e.x Dancing Lynx och The Youngs.

Förutom att skriva, producera och mixa musik till artister så jobbar även Jens som ljudtekniker samt skapar samplingscd’s, exempelvis de populära Gabi Maso Oriental Strings och Scandinavian Roots (Sound propulsion). Jens programmerar och utvecklar också appar för mobiltelefoner, bl a till japanska Panasonic.